Vállalatirányítás, ügyvitel, könyvelés

Kata, Eva, Kiva és mások. E-számla, crm, és sok más, ami napjainkban egy vállalkozás számára izgalmas, érdekes, vagy megfontolásra érdemes lehet. Amiről mi így gondoljuk A vállalatirányítási, ügyviteli és könyvelési varázsszavai érthetően és megvitathatóan.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kinek jó a KIVA?

2012.12.10. 19:04 :: pókfonál

Kinek jó a KIVA?

Nem könnyű a választ megadni. Ez az adózási forma kiváltja a társasági adó, a szociális hozzájárulás, és a szakképzési hozzájárulás adónemeket. mivel nem tételes adózásról van szó, a megoldás nettó haszna, vagy vesztesége csak modellezéssel állapítható meg. Az adószámítás gerince, hogy a vállalkozás pénzforgalmi szemléletű eszközváltozását, illetve a bruttó jövedelmet adóztatja meg. A számítást nehezíti, ha a vállalkozásnak a KIVA alapján növelő, vagy csökkentő tételek közül sok fordul elő a gazdálkodásában. A fő vonal szerint azonban az adómentesített 28.5 % és a 16 % közötti 12.5 % adóelőny el kell gondolkodtasson minden vállalkozót. Nézzük a leginkább érzékeny adóalap növelő tételeket.

  1. Hitel, kölcsön nyújtása
  2. Hitel kölcsön törlesztés, amennyiben a hitel felvételekor a vállalkozás elszámolta a kapott hitelt csökkentő tételként.  (arányos rész).
  3. Saját kibocsátású részvény, kötvény beváltása
  4. Tőke kivonás, jegyzett tőke leszállítása
  5. Osztalék kifizetése
  6. Elszámolásra kiadott előleg
  7. Nem a vállalkozás érdekében kivont vagyon, adomány
  8. A Tbj vel megállapodás szerint fizetett egészségbiztosítási járulék megfizetése.
  9. Btk-ba ütköző cselekményekben a kifizetések
  10. Kifizetések offshore cégeknek
  11. A kifizetett bírságok, pótlékok, vagy bármely időszakra megfizetett adó
  12. Tarozás átvállalása

Vannak csökkentő tételek is

  1. Hitel felvétele
  2. Nyújtott hitel törlesztése az adózónak
  3. Kötvény, részvény kibocsátása
  4. Töke bevonás, jegyzett tőke emelése
  5. Kapott osztalék
  6. Elszámolásra kiadott előleg visszafizetése

Készítettünk modellt, amely a jellemző elemeket tartalmazza, és nem számol se hitelekkel, vagy azok visszafizetésével, tőke be és kivonással, értékpapír műveletekkel. Összegezve azt lehet megállapítani, hogy a jelentős pénzeszközöket nem felhalmozó, osztalékot nem fizető vállalkozások azok, akiknek komolyan kell foglalkozni az átállás gondolatával, amennyiben az egyéb törvényi feltételeknek megfelelnek. Mi is a jogalkotói akarat ebben az adózásban? Ha a vállalkozás nyereséget termel, ami elvárható, de nem vesz fel osztalékot, akkor a nyereséget a vállalkozás fejlesztésére fordítja, és ezt az adórendszer jutalmazza.

A mellékelt modellező tábla (KIVA.xls) tartalmazza a pénzeszközök negyedéves záró készleteit (pénztár, bank), a bruttó béreket, valamint az kifizetett osztalékot. A pénzeszközök adatait a könyvelésből kell megállapítani. A bruttó béreket össze kell adni, és amennyiben szükséges módosítani kell (112.5 %). A táblázat az adatok alapján megállapítja a fizetendő adót KIVA és a TAO törvény szerint, illetve azonnal látható a várható adóelőny. Érdemes a számításokat elvégezni a 2012-es évre ami jó becslést mutat a 2013-as évre vonatkozólag.

Szólj hozzá!

Címkék: adó kiva számviteli blog

A bejegyzés trackback címe:

https://eusys.blog.hu/api/trackback/id/tr524960384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása