Vállalatirányítás, ügyvitel, könyvelés

Kata, Eva, Kiva és mások. E-számla, crm, és sok más, ami napjainkban egy vállalkozás számára izgalmas, érdekes, vagy megfontolásra érdemes lehet. Amiről mi így gondoljuk A vállalatirányítási, ügyviteli és könyvelési varázsszavai érthetően és megvitathatóan.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

KATA vállalkozástól befogadott számla utáni jelentési kötelezettség

2013.02.07. 06:15 :: enkiduca

A feladat minden céget érint, amely KATA adózást választó cégtől fogad be számlát. A kötelezettség 2014 január 12-i 08-as bevallásban lesz esedékes, de az év folyamán érdemes erre felkészülni. Pontos iránymutatást a bevallás űrlapjának hiányában nem tudunk adni, legfeljebb a törvény alapján valószínűsíthetünk lényeges adatokat, amelyek gyűjtésére már az év során felkészülhetünk. Ha ezt nem tesszük, akkor a 2014. januári bevallás előtt kell a teljes 2013-as évre vonatkozólag elemzéseket végezni. A törvény szövegéből kiindulva két adat kezelésére érdemes figyelni. Meg kell jelölni azokat a partnereket, akik kisadózók és tőlük számlát fogadtunk be. Arra érdemes figyelni, hogy amennyiben a kisadózó vállalkozás áfás számlát bocsát ki (nem alanyi adómentes) akkor az áfával növelt összeg lesz várhatóan a jelentéstételi határ (a törvény szövegéből ez még nem világos). Ha előre tudható, hogy egy kisadózó állandó beszállító a cégnél, akkor ennél többet is tehetünk a jelentéstétel megkönnyítése érdekében. A törvény értelmében (a tényleges megoldásról még nincsenek ismeretek) a termék beszerzést és a szolgáltatás igénybevételét elkülönítetten kell majd bevallani. A termékbeszerzést várhatóan összesítetten, de a szolgáltatás igénybevételét TESZOR szám szerint részletezve rendeli a törvény jelenteni. Ebből az következik, hogy azon bizonylatok kezelésekor, amelyen szolgáltatás igénybevétele szerepel, érdemes előre gondoskodni arról, hogy az adatrögzítéskor olyan cikk alkalmazásával legyen a számla rögzítve, amelyhez a TESZOR számot is felvettük.
Arra is tekintettel kell lenni, hogy a Kisadózó az adóév során bármikor bejelentkezhet a kisadózói körbe, és bármikor egyszer ki is jelentkezhet (szerencsére többször nem, mert 24 hónapon belül nem jelentkezhet be ismételten). Ennek megfelelően a számla befogadásakor a bizonylatnak és nem az ügyfélnek van adójogi állapota. A Számadó az adatkezelés megkönnyítése érdekében beállíthatóvá teszi, hogy az adott szállító kisadózói körbe tartozik-e vagy sem. Az adatrögzítéskor kell azonban gondosan eljárni, mert egy elkésett számla keletkezhetett akkor, amikor a partner kisadózó volt, de közben akár ki is jelentkezhetett. A bizonylat-karbantartó legördülő menüjében találunk egy új funkciót, amely beállítja a partner adójogi besorolását a számlán található jelzés szerint. Ez a státus mindaddig érvényben marad, amíg azt a partnertörzs karbantartóban, vagy egy újabb befogadott számla rögzítésekor meg nem változtatjuk. A bizonylat számadóban való értelmezését mindenkor megtekinthetjük a bizonylat-karbantartó alsó sorában jobb oldalon.
Fontos tudni, hogy a bizonylatnak ez az állapota módosításkor sem változtatható meg, ez kizárólag a bizonylat első rögzítésekor kerül bejegyzésre. Arra kell figyelni, hogy a számlán megjelenik-e a Kisadózó jelzés, ami az ilyen típusú adózást választó partner számlakibocsátásakor kötelező. Elmulasztása komoly szankciókat von maga után, azonban a befogadóra nézve nem jelent kockázatot.
Feltételezve, hogy a törvény nem változik érdemes a bizonylat tételes adatainak rögzítésekor megkülönböztetni a termékbeszerzéseket, és a szolgáltatásokat, ez utóbbiakat TESZOR szám szerint. Azt hogy termék beszerzésről, vagy szolgáltatásról van-e szó, azt a Számadóban könnyen lehet kezelni, mert a cikknek van olyan tulajdonsága, hogy az szolgáltatás-e vagy termék. Erre már az áfa bevallásban is szükségünk van, így ez nem teremt új feladatot. A szolgáltatásokhoz azonban a TESZOR számot is rögzíthetjük. Ha ezt megtesszük, akkor vélhetően a bevalláshoz a Számadóban egy egyszerű listával képezhetjük az adatokat. A bevalláskor a NAV rendelése szerint lesz majd annak jelentősége, hogy a nettó, vagy bruttó ellenszolgáltatást kell-e bevallani (a kisadózó lehet alanyi adómentes, de lehet adóbevallásra kötelezett is, választása szerint). Ez is csak akkor okozhat majd problémát, ha a számlán eltérő TESZOR számok, vagy termék beszerzés és szolgáltatás vegyesen szerepelnek, mert ez esetben az adót is arányosan kell elosztani az egyes bevallási tételek között. Ezt azonban majd a Számadó megoldja, ha pontos ismereteink lesznek a bevallási elemekről.

Szólj hozzá!

Címkék: adó kata adóbevallás adózás 2013 számadó tippek

A bejegyzés trackback címe:

https://eusys.blog.hu/api/trackback/id/tr665066910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása