Vállalatirányítás, ügyvitel, könyvelés

Kata, Eva, Kiva és mások. E-számla, crm, és sok más, ami napjainkban egy vállalkozás számára izgalmas, érdekes, vagy megfontolásra érdemes lehet. Amiről mi így gondoljuk A vállalatirányítási, ügyviteli és könyvelési varázsszavai érthetően és megvitathatóan.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Könyvelni 2013-ban is. De hogyan?

2012.12.14. 11:14 :: pókfonál

Korábban bőségesen írtunk a 2013-ban bevezetésre kerülő, az adózást érintő változásokról.  A számviteli és a gazdasági informatikai szakma már hozzászokott, hogy minden év végén kisebb-nagyobb mértékben, de fel kell, készüljön az új év új feladataira. És persze maguk a felelős gazdálkodók sem vonhatják teljesen magukat ezek alól a változások alól. Különös mist nem. De miért?

Nézzük sorban!

A gazdálkodók, esetében a kisebb vállalkozások el kell, döntsék, hogy maradnak-e a korábbi adózási besorolási formában, vagy áttérnek KATA-ra vagy mások a KIVA-ra. Továbbá azt is el kell dönteni, hogy a forgalmi adó megfizetése esetében pénzforgalmi elszámolást választják, vagy maradnak a már megszokott eljárás mellett.

A könyvelők esetében már kicsit más a helyet. Nyilván mostanában az ügyfelek nagy számban fordulnak tanácsért hozzájuk, de ez természetes. Azonban fel kell mérniük, hogy a belépő változásoknak hogyan tudnak eleget tenni. Vajon rendelkeznek-e olyan szoftverrel, amivel meg tudnak felelni a törvény adta követelményeknek? Három olyan jelentős változás lép be 2013-tól, ami megfelelő szoftveres támogatás nélkül szinte megoldhatatlan feladat.

  • Tételes adatközlés az adóbevallásban a 2 millió Ft feletti adótartalom esetében: Első látásra nem is tűnik olyan bonyolultnak, de azért itt is vannak kényelmetlenségek. Az alap az, hogy ki kell tudni gyűjteni azokat a szállítókat, akitől az adott bevallási időszakban ÖSSZESEN 2.000.000,- Ft feletti adót tartalmazó számlát fogadtunk be. A jelenleg ismert bevallás elvárás szerint (még változhat) két listát kell készíteni. Az egyik tételes lista tartalmazza azon partnerek listáját, amelyekkel az adott bevallási időszakban (lehetséges, hogy teljes évre vonatkoztatva, amikor eléri a határt) összesítve 2 millió forint adót elérő ügylet mutatható ki. Ebben a listában a számlák tételes felsorolása nem jelenik meg. A másik lista azonban azokat a számlákat tartalmazza, amelyekben az áthárított áfa eléri a 2 millió forintot. A listában fel kell tüntetni, ha van ilyen, a helyesbítő számlákat is (valójában nem számla, hanem számlával egy tekintet alá eső okirat).
  • Pénzforgalmi elszámolás: Mindenkit érint ez a dolog, azt is, aki egyébként saját maga nem pénzforgalmi elszámolású adózó. Arról van ugyanis szó, hogy a saját könyvelésben – függetlenül attól, hogy az adózó pénzforgalmi, elszámolású vagy sem – az adóbevallás szempontjából pénzforgalmi módon kell kezelni azokat a gazdasági eseményeket, amiket ilyen adózótól fogadtunk be. Fogalmazzunk másként. Mindegy, hogy a számlát ki bocsátotta ki, a számla adójogi helyzete az, ami meghatározza a befogadott számla kezelését. Döntő szempont, a számla adójogi helyzete, ami ténylegesen attól függ, hogy az adózó választása szerint pénzforgalmi adóelszámolást választ-e vagy sem. Az ilyen adózó minden befogadott számlájának adójogi helyzete szerint pénzforgalmi elszámolású, amennyiben az nem ütközik valamely kivételes szabályba (pl. uniós beszerzés). Ha a számla befogadó nem pénzforgalmi elszámolás szerinti adózásra bejelentkezett adózó, akkor az dönti el a számla kezelés módját, hogy a számlán szerepel-e az ilyen adókezelési eljárásra utaló feljegyzés.
  • A harmadik feladat, hogy a kisadózóktól származó számlákat is folyamatosan figyelnie kell a befogadónak. Abban az esetben, ha bármely kisadózótól befogadott számla tárgyévi összesítésben eléri az 1 millió forintot, akkor a számlát befogadó adózó köteles ezt bejelenteni a következő hó 12. napjáig a 08-as bevalláson. A másik oldalról pedig szigorú feltétel, hogy a kisadózónak minden számláján szerepelnie kell a „Kisadózó” feliratnak, mert a befogadó ennek ismeretében köteles az a nyilvántartásában figyelni. A felirat nélkül kibocsátott számla szankciója mulasztási bírság.

Nyilván a gazdasági informatika területén működő szoftvergyártóknak is jelentős a feladat okoznak a felsoroltak. Jelentős, mert olyan jellegűek a változások, amik alapjaiban rengethetnek meg bizonyos szoftvereket. A SZÁMADÓ megírta az ügyfeleinek, hogy már elkészült a fejlesztés, és a szoftver már fel van készítve ezekre a változásokra.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvelők adózás 2013 pénzforgalmi elszámolás könyvelő szoftver számadó tippek

A bejegyzés trackback címe:

https://eusys.blog.hu/api/trackback/id/tr864965033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása