Vállalatirányítás, ügyvitel, könyvelés

Kata, Eva, Kiva és mások. E-számla, crm, és sok más, ami napjainkban egy vállalkozás számára izgalmas, érdekes, vagy megfontolásra érdemes lehet. Amiről mi így gondoljuk A vállalatirányítási, ügyviteli és könyvelési varázsszavai érthetően és megvitathatóan.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

KATA és a számlázás 2013-ban !

2012.12.18. 15:48 :: pókfonál

A KATA körbe bejelentkezett vállalkozók számára nagy segítséget jelenthet egy megfelelő számlázó program. Mitől lesz megfelelő? Attól, hogy képes a számlák kiállításán túl valamiféle bevételi összesítésre is. A KATA alanyainak pontosan kell követniük, hogy a tárgyévben mennyi forgalmat realizáltak, hiszen 6 millió az a határ, ami alatt nincs az átalányon felül további adóteher. Akár az a cél, hogy ezen érték alatt maradjon, akár az, hogy pontosan lássa, hogy mikor billen át a 6 millió fölé, pontos bevételi nyilvántartást kell, hogy vezessen. Sőt, bármi is legyen a saját vállalkozói célkitűzése, bevételi nyilvántartást kötelező vezetni.  Lehet ezt persze kézi számlatömb használatával, és valamilyen kézi összesítő létrehozásával megoldani, de lényegesen egyszerűbb egy olyan számlázó programot használni, ami azonnal megoldja az összesítés feladatát is. Sőt, ha ez a számlázó program, mint pl. a SZÁMADÓ programjai még a „számlával egy tekintet alá eső okirat”-ot is képes elkészíteni, az már külön nagyszerű.

Gazdálkodók ezrei használnak számítógépes programokat számlázásra. Így volt ez korábban is, és így lesz ez ezután is. Csakhogy azok, akik a pénzforgalmi szemléletű adózást választották, jobban kell, hogy figyeljenek a program kiválasztásakor. Ugyanis csak olyan megoldás jöhet szóba, ahol van mód arra, hogy a számlán fel lehessen tüntetni azt, hogy a kibocsátó vállalkozás pénzforgalmi szemléletű adózó. Különösen érdekes lehet ez az ingyenes számlázó programok esetében, ahol valójában nincs is mit számon kérni a fejlesztőn. Vagy mégis? Senki ne felejtse el, hogy az érvényben lévő szabályozás szerint annak a gazdálkodónak, aki szoftvert használ számlái kiállításához, annak rendelkeznie kell a szoftverkészítő nyilatkozatával arról, a szoftver megfelel a hatályos Pm. rendeleteknek. Csakhogy, és ez itt a lényeg: Ezzel a nyilatkozattal a gazdálkodó névre szólóan kell, rendelkezzen. Tehát a szoftver készítője a gazdálkodó nevére állítja ki a nyilatkozatot. Így tehát talán gyanúsnak lehet nevezni a „Töltsd le és használd ” ingyenes számlázó programokat. Ne felejtsük el, hogy a gazdálkodón lesz számon kérve a nyilatkozat.

Szólj hozzá!

Címkék: kata számlázás ügyvitel vállalatirányítás számadó "pénzforgalmi szemléletű" számadó tippek számviteli blog

A bejegyzés trackback címe:

https://eusys.blog.hu/api/trackback/id/tr864971692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása