Vállalatirányítás, ügyvitel, könyvelés

Kata, Eva, Kiva és mások. E-számla, crm, és sok más, ami napjainkban egy vállalkozás számára izgalmas, érdekes, vagy megfontolásra érdemes lehet. Amiről mi így gondoljuk A vállalatirányítási, ügyviteli és könyvelési varázsszavai érthetően és megvitathatóan.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A pénzforgalmi elszámolás kockázata

2013.03.15. 17:58 :: enkiduca

A Tanács 2010/45/EU irányelv 4 pontjának a hazai jogrendszerbe való beemelése az ÁFA törvény XIII/A. fejezete. A jogi szabályozásról már korábban részletesen beszámoltam. Az eltelt néhány hónapban azonban a rendszer működésének árnyoldala is megjelent. A NAV honlapon a pénzforgalmi elszámolást választó vállalkozás megkereshető. A keresés módja, hogy belépünk a www.nav.gov.hu/egyeni/nav/adatbazisok/ADATBLEKER/afaalanyok oldalra. A vállalkozás neve alapján kereshetünk. Az eredmény az alábbi táblázatban kapjuk meg, ami alapján megállapíthattuk volna, hogy a befogadott számlán szereplő vállalkozás mikor jelentkezett be pénzforgalmi elszámolás alá.

Adószám, csoport azonosító szám

Név (elnevezés)

Székhely

Alkalmazottak száma

Pénzforgalmi elszámolás kezdete

 

Ismeretes, hogy a befogadott számla adólevonási joga akkor nyílik meg, amikor azt részben, vagy egészben megfizettük, a megfizetet hányad erejéig. Ismeretes olyan megalapozott vélelem, hogy az ellenőrzések során a NAV ellenőre függetlenül attól, hogy a bejelentkezett adózó a számlájára ráírta, vagy sem a pénzforgalmi adózásra utaló feljegyzést, a számla befogadójánál akként jár el, mintha ez a tény a befogadáskor ismert lett volna. A vélelem abból fakad, hogy a NAV szerint a tény, hogy az adózó bejelentkezett a pénzforgalmi adózás alá, a bemutatott NAV adatbázis alapján megismerhető lett volna. Ha olyan számlával találkozik, amelyet bejelentkezett adózó bocsátott ki, de azon nem szerepel az erre utaló feljegyzés, és amennyiben az ilyen befogadott számla levonható adótartalma a bevallásban a teljesítés dátuma szerint szerepel (feltéve, hogy a számla igazoltan még nem lett kiegyenlítve) adóhiányt állapít meg. Az ilyen megállapítás azonban megdönthető. Ehhez a jegyzőkönyv átvételét követően kell írásban észrevételt tenni, amelyre 15 nap áll rendelkezésre. A megállapítás megdöntésének alapja az, hogy a HÉA irányelv szerint nem lehet ugyanazt a gazdasági eseményt a számla kibocsátó és befogadó oldalon eltérő módon értelmezni. Amennyiben a számla kibocsátója (adófizetésre kötelezett) annak ellenére, hogy pénzforgalmi elszámolást választó adóalany, ezt a számláján nem tüntette fel, akkor adózási szempontból az ilyen számlát a teljesítés időpontjára vonatkozó adóbevallási időszakban be kell vallani, és meg kell fizetni, vagyis az adófizetési kötelezettség a teljesítés időpontjában áll be, így az adólevonási jog is ebben az időpontban bekövetkezik.

Szólj hozzá!

Címkék: adó adóbevallás pénzforgalmi pénzforgalmi elszámolás számviteli blog

A bejegyzés trackback címe:

https://eusys.blog.hu/api/trackback/id/tr915136641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása