Vállalatirányítás, ügyvitel, könyvelés

Kata, Eva, Kiva és mások. E-számla, crm, és sok más, ami napjainkban egy vállalkozás számára izgalmas, érdekes, vagy megfontolásra érdemes lehet. Amiről mi így gondoljuk A vállalatirányítási, ügyviteli és könyvelési varázsszavai érthetően és megvitathatóan.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Mi a bevétel a kisadózó vállalkozásban? És mi nem?

2012.12.12. 15:23 :: pókfonál

Fő szabály szerint a kisadózó vállalkozás által a vállalkozási tevékenységével összefüggésben bármely jogcímen és bármely formában mástól megszerzett vagyoni érték, ideértve a tevékenység végzéséhez kapott támogatást és a külföldön is adóköteles bevétel.

Vagyis általában minden, amit a vállalkozás kap, de ez alól van számos kivétel, amit nem kell a bevételekbe beszámítani. Ennek jelentősége abban van, hogy eléri a bevétel a 6 milliós határt, mert az e felett realizált bevételt 40% adó terheli. Ezzel kapcsolatosan meg kell jegyezni, hogy számos riogatással ellentétben nem kell megrémülni a 6 milliós határtól, mert a korábbi bevételek adóját nem érinti. Nem kell azonban egy megbízástól elállni, ami további károkat okozna a gazdálkodásban, csak tudomásul kell venni, hogy ennek a bevételnek csak 60%-a marad a vállalkozásban, amit a tételes adón felül kell megfizetni.

Vegyük sorra a bevételt nem eredményező eseményeket.

  1. Nem bevétel az áthárított adó. A mi javaslatunk az, hogy a KATA-t választó adózó egyben jelentkezzen be alanyi adómentes adózónak is, akkor ez a tétel mindjárt kiesik és nem kell nyilvántartani.
  2. Az a vagyoni érték, amelyet az adóalany köteles visszaszolgáltatni (így különösen a kapott kölcsön, hitel).
  3. Az korábban átadott vagyoni értéknek az a része, amely nyereséget nem tartalmaz (korábban adott hitel nettó része, így a kapott kamat - korábban átadott vagyoni érték feletti rész- már bevétel)
  4. Olyan vagyoni érték, amelynek a megszerzése kor a szokásos piaci ár megfizetésre kerül. Másként, ha vagyon jogot szerez a vállalkozás, de azért nem a piaci árat fizeti meg, akkor az ellenértekként megfizetett ár és a piaci ár közötti különbözet az már bevétel
  5. Jogszabály vagy jogerős bírósági, illetve hatósági határozat alapján kapott nem jövedelempótló kártérítés, kártalanítás, továbbá az adóalany vállalkozási (gazdasági) tevékenységéhez használt vagyontárgy károsodására vagy megsemmisülésére tekintettel a károkozótól, annak felelősségbiztosítójától vagy harmadik személytől a káreseménnyel kapcsolatosan kapott vagyoni érték, továbbá az adóalany biztosítójától elemi kárra tekintettel kapott kártérítés összege

Végül még egy jó hír a KATA adóalanyiságot választó adózónak, hogy az általa kibocsátott számla a befogadónál nem minősül csökkent értékű számlának, másként nem szankcionálja a társasági adótörvény ezeket a gazdasági eseményeket, mint olyanokat, amelyek nem a vállalkozás érdekében keletkezett költségek. Ezzel elhárult az a veszély, hogy a nagyobb vállalkozásnak beszállító kisadózó kiszorul a piacról. Ugyan sok esetében egyetlen vállalkozásnak dolgozik, és meg haladja majd az egy milliós határt, de amennyiben beszállítói minőségében igazolja, hogy a tevékenysége nem rejtett munkaviszony, akkor semmi akadálya a korrekt együttműködésnek.

Szólj hozzá!

Címkék: kisadózó számviteli blog

A bejegyzés trackback címe:

https://eusys.blog.hu/api/trackback/id/tr694961823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása