Vállalatirányítás, ügyvitel, könyvelés

Kata, Eva, Kiva és mások. E-számla, crm, és sok más, ami napjainkban egy vállalkozás számára izgalmas, érdekes, vagy megfontolásra érdemes lehet. Amiről mi így gondoljuk A vállalatirányítási, ügyviteli és könyvelési varázsszavai érthetően és megvitathatóan.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Járulékelszámolás KATA esetében

2012.11.28. 19:02 :: pókfonál

A KATA, mint adóbevallási forma jelentős egyszerűsítés, amivel sok vállalkozás képes élni. Igaz ez tipikusan a lakossági szolgáltatásban résztvevő egyéni vállalkozásokra. Valóban helytálló, hogy ezekben az esetekben nincs szükség könyvelőre, amit ebből a bevételből nem is nagyon lehet eltartani. Azt azonban tudni kell, hogy nem elégséges a vállalkozást bejelenteni, de meg kell tenni a vállalkozásban résztvevő legalább egy közreműködő személy esetére is. Miért van ez így. Az ok, hogy ez az adózási forma magában foglalja az egyéni járulékokat is, vagyis a nyugdíj és az egészségbiztosítási járulékot. Egyéni vállalkozó esetében a dolog egyértelmű, de egy BT esetében már nem. Csak olyan BT jelentkezhet be a KATA hatálya alá, amelynek kizárólagosan magánszemély tagjai vannak. Ezek közül legalább egyet szintén be kell jelenteni a KATA hatálya alá. A magyarázat egyszerű. Az egyéni járulék nyilvántartási rendszernek szüksége van azon személyek nyilvántartására, akik nem nyújtanak be a jövedelmükről bevallást, de részesülnek egészségbiztosítási ellátásban (TAJ kártya), illetve öregségi nyugellátásban. Ez utóbbiról tudni kell, hogy ezzel az adózással az évekbe beleszámít ledolgozott idő, de a befizetett járulék alap a 81300 forintnak megfelelő, vagyis idős korban ez alapján nem lehet emberhez méltó nyugellátásra számítani. Mit is jelent ez? A magánszemélyt arra kell indítsa, hogy valamilyen formában gondoskodjon a saját öregkoráról, amely lehet NYESZ számla, de ebben az esetben nincs mögötte állami támogatás, vagy egyéb önkéntes biztosítás.

Mi történik abban az esetben, ha az egyéni vállalkozó egyben foglalkoztató is, vagy a BT-nek csak egy közreműködő tagja lett bejelentve a KATA hatálya alá. A foglalkoztatott, vagy a be nem jelentett tag részére továbbra is havi bejelentési kötelezettsége van a vállalkozásnak. A vállalkozás megállapodhat a foglalkoztatottal, vagy az összes taggal, hogy mindenkit bejelentenek a KATA alá. Ezt azonban nem lehet megtenni a foglalkoztatott, vagy a be nem jelentett tag beleegyezése nélkül. Ennek oka szintén abban keresendő, hogy a bejelentés, hatással van az egyéni járulékokra, így a foglalkoztatottra is vonatkozik, hogy ugyan biztosított, így ellátási kötelezettséget teremt, azonban a nyugdíjjárulék alapja az említett mértékű, és ennek megfelelő öregségi nyugellátásra számíthat.

Mit kell tenni, ha a foglalkoztatott, vagy a BT többi tagja nem lesz bejelentve? Akkor a vállalkozás kötelezve van arra, hogy havonta a magánszemélyek jövedelméről bevallást tegyen az adóhatóságnak. A gyakorlatban ez azt jelenti (ha csak a vállalkozó maga nem képes rá), hogy egyszerűsített feladatkörrel ugyan, de vagy egy könyvelőt, vagy egy adótanácsadót megbízzon ezzel a feladattal.

A KATA estében a döntést felelősen kell meghozni, mert hatással lesz a későbbi életünkre is.

Szólj hozzá!

Címkék: kata számviteli blog

A bejegyzés trackback címe:

https://eusys.blog.hu/api/trackback/id/tr544960378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása