Vállalatirányítás, ügyvitel, könyvelés

Kata, Eva, Kiva és mások. E-számla, crm, és sok más, ami napjainkban egy vállalkozás számára izgalmas, érdekes, vagy megfontolásra érdemes lehet. Amiről mi így gondoljuk A vállalatirányítási, ügyviteli és könyvelési varázsszavai érthetően és megvitathatóan.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Okiratok aláírva és aláírás nélkül

2012.11.20. 00:10 :: eusys

A gyakorlati életben azonban lényegesen több okirat végzi feladatát a gazdasági és a hivatali életben mint amennyi aláírással és tanukkal, vagy elektronikus aláírással és időbélyegzővel rendelkezik, vagyis az okiratok jelentős része egyáltalán nem rendelkezik a hitelesítés jegyeivel, ennek ellenére remekül megállják a helyüket, akár mint okiratok is.

Amivel kezdtük a cikket az nem más, mint hogy az okirat meghatározása elsősorban attól függ, hogy az abban rejtezkedő tények leírásának, vagy adatoknak bizonyítaniuk kell-e a valóságot. Ha igen, akkor a dokumentum okirat akkor is, ha nincs aláírva (se kézzel, se digitálisan), amire legjobb példa a számla, vagy egyéb számviteli bizonylat, de kaphat ilyen státuszt egy emlékeztető is. Ezekkel az okiratokkal kapcsolatosan mégis megállja a helyét az okirat-hamisítás törvényi tényállása, ha az igazolhatóan bekövetkezik.

Egy számviteli bizonylat esetében a segítség abban rejlik, hogy mind a számviteli, mind pedig az áfa törvény rendelkezik az okirat másod példányának őrzési kötelméről, így midig kell lennie egy fellelhető másik példánynak amivel az incriminált dokumentum összevethető. Ez a törvényi kötelezettség azonban fennáll az elektronikus dokumentumok esetben is, tehát ebben nem lelhető fel a különbség, hiszen az elektronikus okirat másodpéldánya amennyiben a törvények betartásával őriztetik, akkor mindenkor bizonyítja az okirat hamisítást, ha az bekövetkezett. Ennek ellenére az alá nem írt elektronikus okiratot ma a szakma nem tartja okiratnak. Ennek azért ellentmondanak bírói gyakorlatok, amikor személyes tapasztalatokra támaszkodva állíthatjuk, bizonyos tények alátámasztására elektronikus okirat mindennemű aláírás nélkül is elismerhető.

Az egyetlen, ami lényegi eltérést mutat a papíralapú és elektronikus okirat hamisítás területén az csak annyi, hogy az elektronikus okirat-hamisításkor az elkövető személye kisebb biztonsággal deríthető fel.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentum aláírás hamisítás okirat digitális aláírás tárca-blog

A bejegyzés trackback címe:

https://eusys.blog.hu/api/trackback/id/tr904960864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása