Vállalatirányítás, ügyvitel, könyvelés

Kata, Eva, Kiva és mások. E-számla, crm, és sok más, ami napjainkban egy vállalkozás számára izgalmas, érdekes, vagy megfontolásra érdemes lehet. Amiről mi így gondoljuk A vállalatirányítási, ügyviteli és könyvelési varázsszavai érthetően és megvitathatóan.

Naptár

augusztus 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Számla, egyszerűsített számla, elektronikus számla I.

2013.03.18. 05:38 :: enkiduca

A számla értelmezése a Tanács 2010/45 HÉA irányelvének megfelelően számos ponton megváltozott a magyar jogrendben is. Az irányelvbe foglaltakat 2013. január 1. hatállyal volt kötelező beépíteni a tagállamok belső jogrendjébe.  A legfontosabb célok, alapelvek, amelyet az irányelv megfogalmaz:

 1. A papír alapú és elektronikus számlák egyenlő kezelése
 2. A számlázási rendnek, szabályoknak, három feltételnek meg kell felelni a számla típusától függetlenül: az eredet hitelessége, a tartalom sértetlensége, az olvashatóság biztosítása.
 3. A számlázási szabályok előmozdítása és további egyszerűsítése
 4. A tagállami szabályok további harmonizálása.

A számla tartalmi kellékeiben a magyarországi és az uniós irányelv miatt bekövetkezett változások.

 1. A belföldi tételes adóbevallási kötelezettség miatt a 2 millió forintot meghaladó belföldi adóalany részére kibocsátott számla esetén a megrendelő adószáma (de legalább az első 8 karakter)
 2. Pénzforgalmi elszámolást választó adózó által kibocsátott számla esetén az erre utalás
 3. A kisadózást választó adózó által kibocsátott számlán a „kisadózó” szöveg megjelenítése.
 4. Fordított adózás, különbözeti adózás, önszámlázás tényének jelölése (belföldi és export számla esetében egyaránt)
 5. Külföldön teljesített szolgáltatás számláján nem kötelező a területi hatályon kívül szöveg megjelenítése
 6. Adót is tartalmazó, 100 EUR (25 ezer forint) elérő számla esetén lehet alkalmazni egyszerűsített számlát, ahol nem szerepel a nettó és adó tartalom, csak a fizetendő összeg. Az értékhatár csak azokra a számlákra érvényes, amelynek nem azonnali a fizetési módja (készpénz, vagy azt helyettesítő eljárás). Ez utóbbi esetben nincs továbbra sem értékhatár.
 7. Az egyszerűsített számla nem alkalmazható értékhatártól függetlenül közösségi mentes, távolsági értékesítés, vagy területi hatályon kívüli számlánál.

Szólj hozzá!

Címkék: számlázás ügyvitel számviteli blog

A bejegyzés trackback címe:

https://eusys.blog.hu/api/trackback/id/tr675140510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.