Vállalatirányítás, ügyvitel, könyvelés

Kata, Eva, Kiva és mások. E-számla, crm, és sok más, ami napjainkban egy vállalkozás számára izgalmas, érdekes, vagy megfontolásra érdemes lehet. Amiről mi így gondoljuk A vállalatirányítási, ügyviteli és könyvelési varázsszavai érthetően és megvitathatóan.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kinek jó a KATA?

2012.12.12. 09:15 :: pókfonál

Elsősorban annak, az egyéni, vagy társas vállalkozónak, aki elsősorban lakossági szolgáltatást végez, nincs alkalmazottja, nem jelentős a tevékenységében az anyagköltség.

Melyek az előnyök:

  1. Egyszerű adminisztráció, egy alkalmas számlázó programmal meg is lehet oldani a feladatot.
  2. Tervezhető, előre látható, és állandó adóterhelés
  3. Alacsony adóterhelés
  4. Csökken a vállalkozás adminisztrációs költsége

Melyek a hátrányok

  1. Nagyon ingadozó bevételi szerkezet mellett a bevételhiányos időszakban is kell adót fizetni. Éves 600 ezer forint árbevétel alatt veszteséges az adózás. Éves 1-2 milliós nettó árbevételnél, ha nem kiegyensúlyozott a bevétel (nincs biztosítva a havi legalább 50 ezer bevétel), akkor likviditási zavarok várhatók.
  2. Nincs folyamatos szakmai felügyelet. Megfontolandó az alkalmankénti adótanácsadói megbízás.
  3. Alacsony nyugdíj jogosultsági alap. A ledolgozott évekbe ugyan beleszámít, de mindössze 81300 forint az egyéni járulékalap, ami előrevetítve rendkívül alacsony nyugdíjhoz vezet.

A  KATA-t választónak nem érdemes az áfa körben maradnia, mert egyrészt a bevételi határ mindkét esetben azonos, másrészt elveszíti annak az előnynek nagy részét, amit az adminisztrációs teher csökkentésével a KATA nyújt.

Mire kell figyelni! Fontos szabály, hogy mindig adjunk számlát, amennyiben olyan adóalany veszi igénybe a szolgáltatást, akinek bevallási kötelezettsége van. Ebbe a körbe biztosan nem tartozik bele a nem vállalkozó magánszemélynek, vagy másik kisadózó adóalanynak nyújtott szolgáltatás. Ennek azért lesz jelentősége, mert a szolgáltatás igénybevevőnek bevallási, illetve nyilvántartási kötelezettsége, hogy a KATA szabályai szerint adózók részére teljesített kifizetéseket elkülönítetten nyilvántartsa, és amennyiben ez meghaladja az 1000000 forintot, akkor ezt a havi bevallásában bevallja. A cél, hogy kiszűrjék a munkaviszony helyett KATA szerint adózó kényszervállalkozási szituációkat. A bevallás még nem jelent azonnali szankciót, csak gyanakvást a NAV „szemében” Hat feltétel közül legalább kettőnek teljesülnie kell, de ennek bizonyítási terhe az adózón van.

  1. A kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette.
  2. A kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem egyetlen, adatszolgáltatásra köteles személytől szerezte.
  3. Az adatszolgáltatásra köteles személy nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan.
  4. A tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll.
  5. A tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat a megbízó bocsátotta a kisadózó rendelkezésére.
  6. A tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg.

Összefoglalva egy különórákat adó tanár (tipikusan jó kisadózó alany) ha egy iskola megbízásából ad rendszeresen órákat, azt a NAV munkaviszonynak fogja átminősíteni.

Szólj hozzá!

Címkék: kata árbevétel társas vállalkozás számviteli blog

A bejegyzés trackback címe:

https://eusys.blog.hu/api/trackback/id/tr914961806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása